Registrera ett ärende
Vi använder oss av Vismas visselblåsarfunktion för att du ska kunna vara trygg i att dina uppgifter behandlas anonymt och konfidentiellt. Om du misstänker att en oegentlighet ägt rum kan du göra en anmälan via länken nedan. Om du har ett pågående ärende kan du även följa det på sidan för ärendehantering.
Registrera ett ärendeVad är visselblåsning?
Visselblåsning innebär att du larmar och rapporterar om eventuella arbetsrelaterade missförhållanden inom verksamheten som är av allmänintresse. Det kan handla om oetiska eller olagliga företeelser till exempel:
- Att allmänna tillgångar har används felaktigt
- Att brott med fängelse i straffskalan har begåtts
- Att överträdelser mot en lag, förordning eller föreskrift har skett
Enligt generell praxis anses inte visselblåsning gälla frågor som enbart berör individens egna arbetsförhållanden eller arbetsvillkor. Dessa ärenden hanteras vanligtvis genom fackliga kanaler. Om du inte känner dig trygg eller bekväm med att informera ditt fack är det självklart att du kan rapportera missförhållanden som kan kopplas till trakasserier och kränkande behandling direkt till oss på TN. Vi på TN har ALLTID en nolltolerans mot sådana beteenden.
Vem kan visselblåsa?
Du som har ett arbete som relaterar till vår verksamhet har rätt till skydd i enlighet med visselblåsarsystemet. Det kan till exempel röra sig om dig som är anställd, f.d. anställd, praktikant, konsult eller aktieägare. Den som rapporterar om missförhållanden ska ha skälig anledning till att tro att informationen som rapporteras in är sann.
Hur går en visselblåsning till?
Vi använder en webbaserad visselblåsarkanal av tredje part (Visma) som garanterar att varje ärende behandlas konfidentiellt och att den som rapporterar förblir anonym genom hela processen.
En rapporterande person kan också slå larm via externa rapporteringskanaler som tillhandahålls av ett flertal myndigheter. Det går även att vända sig till sitt skyddsombud eller till sin arbetstagarorganisation för att få rådgivning om eventuell rapportering.
Varför är visselblåsning viktigt?
Genom att visselblåsa kan oegentligheter i verksamheten uppmärksammas, utredas och motarbetas i tid. Till exempel korruption, mutbrott och bedrägerier. Ett systematiskt arbetssätt kring visselblåsning skapar trygghet för varje individ och kan över tid minska antalet överträdelser inom organisationen när alla vet om vad som gäller och sett vad följderna lett till. Det innebär även att företaget får arbeta konsekvent med sin transparens och ansvarsskyldighet.
Vad händer efter en visselblåsning?
Omgående efter att organisationen har tagit del av en visselblåsning sker en analys av de uppgifter som medarbetaren slagit larm om för att avgöra om det krävs ytterligare utredning. Nästa steg i processen är att organisationen fattar beslut om ärendets fortsatta handläggning. Vid behov skickas ärendet vidare till externa aktörer som till exempel oberoende revisorer, polisen eller andra juridiska myndigheter.
Visselblåsaren har rätt till återkoppling gällande hanteringen av larmet under fortsatt anonymitet. All typ av skuldbeläggning eller sanktioner mot rapportören kommer hanteras omgående med disciplinära åtgärder som följd.
Läs mer om visselblåsning
Om du vill läsa mer om våra rutiner gällande visselblåsning finns vår policy tillgänglig för nedladdning.
Du kan även läsen mer om Sveriges visselblåsarlag på Arbetsmiljöverkets hemsida.